Andries Doets en Matthieu van Straaten zijn de oprichters van Finnius, het eerste kantoor dat voluit is gespecialiseerd in financieel recht. Zodra we aan tafel zitten is het ijs gebroken. De twee mannen praten honderduit, hun enthousiasme is authentiek en werkt aanstekelijk.
Tekst: Lara Smeets en Benjamin Bijl
Finnius is een samenstelling van Fin (financieel) en ius (recht). Het kantoor werd opgericht in 2010 en bestaat dus vijf jaar. In deze jaren is het kantoor uitgebreid naar zes advocaten, een juridisch medewerker, een office manager en ondersteunend personeel. Nadat ze beiden afscheid hadden genomen van hun gezamenlijke werkgever aan de Zuidas, konden Doets en Van Straaten zich richten op hun eigen projecten. De trend van het oprichten van nichekantoren, veelal afsplitsingen van de grote kantoren, was gaande, maar een niche op het gebied van financieel recht was er nog niet (echt). Het duo rook een kans. De markt leek er klaar voor.
Na vele avonden in een restaurant en onder het genot van een goed glas wijn werden de plannen uitgewerkt. Om het nieuwe kantoor te financieren werden drastische maatregelen genomen. Zelfs een geliefde zeilboot moest even plaats maken voor de droom (de zaken gaan zo goed dat er inmiddels een nieuw schip kon worden aangeschaft). Een andere out of the box maatregel was het inhuren van een kunstenaar van de Rietveldacademie voor het ontwerp van de huisstijl en het logo. Tijdens enige ‘benen op tafel-sessies’ werd de door de advocaten gewenste uitstraling van ‘strak en crystal clear’ gecombineerd met het artistieke oog van de kunstenaar. Het resultaat van deze bijzondere samenwerking is een soort streepjescode als vlaggetje achter de naam. Een weinig orthodox beeld, maar ook hier zit een idee achter, zoals bij alles wat de oprichters doen.
De naam was snel gevonden. Het verkrijgen van de domeinnaam van Finnius had nogal wat voeten in de aarde, maar uiteindelijk kon deze worden verkregen van een dame in New York. Zoals de naam al doet verklappen is het kantoor gespecialiseerd in financieel recht en dan met name in het financieel toezichtrecht. Bij de term nichekantoor wordt een kanttekening geplaatst. ‘Een niche impliceert mogelijk klein, maar wij zijn groot in ons vakgebied’.
Dat Finnius groots is blijkt ook uit het prachtige nieuwe pand in het hartje van het financiële centrum van Amsterdam dat het kantoor kon betrekken. Vol trots vestigde Finnius zich precies tussen de toezichthouders waar ze dagelijks mee te maken hebben, De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). DNB houdt het prudentieel toezicht en de AFM het gedragstoezicht.
Ingewikkeld puzzelen
De wet op het financieel toezicht is de bijbel. ‘Het financieel toezichtrecht is ingewikkeld puzzelen in de wet. Je moet de wet helemaal doorgronden, negentig procent is niet genoeg.’ Teneinde deze doorgrondende service aan hun cliënten te kunnen bieden wordt er alleen maar gewerkt met echt goede mensen en streeft Finnius naar een kantooromvang van circa tien advocaten. ‘Met een dergelijk aantal advocaten bestrijk je het hele pallet.’ Na de zomer sluiten zich bij de huidige zes advocaten nog een partner en een advocaat-medewerker aan, waardoor het totaal aantal advocaten voorlopig op acht komt.
De personele uitbreiding heeft ook een uitbreiding van de praktijk met zich gebracht. Finnius is interessanter geworden voor grotere cliënten, waardoor er vervolgens verdere groeimogelijkheden voor het kantoor ontstaan.
Deze groei wordt prudent aangepakt. Zo heeft Finnius zich in de afgelopen jaren versterkt met een oud-toezichthouder. ‘Het financieel toezichtrecht is een technisch rechtsgebied en staat sinds de crisis volop in de belangstelling. We staan middenin het krachtenveld en ons werk is breder dan het enkel geven van juridisch advies.’ Door de versterking vanuit de toezichthouder kunnen cliënten beter worden geadviseerd en zullen zaken als begeleiding bij vergunningsaanvragen of geschiktheidstoetsingen nog doortastender kunnen plaatsvinden. ‘De overheid reguleert steeds meer en de strenge regels bevatten open normen, waardoor het oppassen is geblazen. Slim zijn is niet voldoende, je hebt een referentiekader nodig. Daarnaast wordt compliance steeds belangrijker.’
Naast de begeleiding bij en advisering in de trajecten bij de toezichthouders wordt er ook geprocedeerd tegen de toezichthouders. Alle expertise in de zittende magistratuur is gecentraliseerd in Rotterdam, welke rechtbank exclusief is bevoegd voor bestuursrechtelijke zaken over het financieel toezichtrecht.
Exclusiviteit
Bij Finnius is het geloof in de specialisatie heilig. Ieder jaar komt tijdens de ‘Hei-dag’ het onderwerp van uitbreiding naar aanverwante rechtsgebieden ter tafel, echter is ieder jaar het antwoord glashelder: nee, we blijven bij onze leest. ‘Ieder lid van het team heeft zeggenschap, zij zijn het human capital van Finnius. De mensen die er nu bij komen zien we nog steeds als founders. Ze kijken met een frisse blik naar kantoor en helpen ons stappen te zetten.’
Op zaakniveau worden er voortdurend stappen gezet. De website van Finnius meldt dat het bewandelen van een creatieve en onconventionele weg niet wordt geschuwd. ‘Door een soort van “Kremlin-watching” toe te passen kan er op diverse vlakken beter worden meegedacht met toezichthouders, hetgeen bijvoorbeeld een voordeel kan zijn in de voorbereiding van een bestuurder op een onderzoek naar zijn geschiktheid of betrouwbaarheid.’ Een andere stap die Finnius voortdurend probeert te zetten is het leren kennen van cliënten. Zo loopt er een aantal intensieve opdrachten waarbij de advocaat soms gedurende een langere periode regelmatig op kantoor van de cliënt aanwezig is. Op die manier leren de advocaten van Finnius echt de business van de cliënt kennen en zien ze hoe een bedrijf (van binnen) werkt. Een van de voordelen van een dergelijke aanpak is dat er daarna daadwerkelijk advies op maat kan worden gegeven, afgestemd op de specifieke wensen van de cliënt.
Alle werkzaamheden worden tot op heden vanuit Nederland verricht. Of Finnius zich in de toekomst ook zal beperken tot Nederland is de vraag, maar een pop-up kantoor bij de nieuwe bancaire toezichthouder, de Europese Centrale Bank te Frankfurt, zal nog even op zich laten wachten. Wel is Finnius al benaderd door de AFM om input te geven over nieuwe Brusselse wetgeving. Het is een indicatie van de nationale waardering die Finnius als gespecialiseerd kantoor heeft geoogst.