Als ik woensdag 18 april na mijn eerste ‘dekenberaad’ in Utrecht in de auto stap, verblijdt de mobiele telefoon mij met een ongevraagd bericht: het is niet erg druk op de weg naar je gebruikelijke bestemming. Die gebruikelijke bestemming blijkt de Amsterdamse Zuidas te zijn, de plek waar ik tot eind maart de praktijk uitoefende. Gek genoeg is zo’n vergissing van Google en Apple een opluchting: kennelijk weten ze ook weer niet álles van je. Want sinds begin april – ik vermijd de datum 1 april te noemen, want dat klinkt wat vreemd – is mijn werkplek verplaatst naar de Paulus Potterstraat. Met al hun big data en algoritmes hebben ze dat bij Apple en Google nog niet door.
Een op zich tamelijk onbeduidend voorval, maar door het moment wel het noemen waard. Velen van ons zijn wakker geschrokken door het Cambridge Analytica-schandaal; de big data-verzamelaars, in dat geval Facebook, weten wel érg veel over ons en die wetenschap kán misbruikt worden. En dan is er ook de invoering van de AVG per 25 mei jl.; regelgeving die precies over dat onderwerp gaat en ons zou moeten beschermen tegen al te gretig en ongevraagd gedrag van big data-verzamelaars. Door de AVG zullen alle advocatenkantoren, maar ook de Amsterdamse orde van advocaten, veel werk moeten verzetten. De AVG is immers onverkort op ons van toepassing. Wie zijn hoop had gevestigd op de ‘MKB-vrijstellingsclausule’ voor ondernemingen met minder dan 250 werknemers, zal teleurgesteld moeten worden. Aan de voorwaarden die de Autoriteit Persoonsgegevens voor deze vrijstelling gaat hanteren, zal geen advocatenkantoor kunnen voldoen.
Actualiteitencursus AVG
We kunnen klagen dat al die moeite nergens toe dient als het om advocatenkantoren gaat, dat de goeden weer eens onder de kwaden lijden, maar we zullen ons gewoon aan de AVG moeten houden. Daarbij zal de Amsterdamse orde zijn best doen de kantoren waar mogelijk te ondersteunen. Zo is inmiddels een Actualiteitencursus AVG voor advocaten gepland voor 13 juni a.s. en willen we stimuleren dat kantoren kennis delen en waar mogelijk gezamenlijk optrekken, omdat in veel gevallen het inhuren van specialistische ondersteuning nodig zal zijn. Daarnaast zal de invoering van de AVG ook bij het toezicht aan de orde komen, in eerste instantie vooral bij de kantoorbezoeken.
Het is maar één voorbeeld van het soort zaken waarmee ik mij – met de raad van de orde en de medewerkers van het bureau – de komende jaren mee bezig zal gaan houden. Maar het is wel een interessant voorbeeld: het laat zien dat gewoon je werk als advocaat enthousiast en toegewijd doen en de Gedragsregels een beetje in de gaten houden, niet meer voldoende is. In toenemende mate zal moeten worden voldaan aan regelgeving die zijn grondslag niet vindt in de Advocatenwet. De Wwft – ook een wet die het nodige werk met zich brengt – ging de AVG voor, maar buitelt er deze zomer weer overheen met aanpassingen die opnieuw extra werk meebrengen. Het is maar de vraag of het einde van deze ontwikkeling inmiddels in zicht is.
Af en toe een stukje schrijven voor het ABB is een ander onderdeel van mijn takenpakket. Ik houd het de eerste keer kort, omdat ik uitkwam bij een niet écht een vrolijk makend onderwerp. Ik zal mijn best doen de volgende keer een meer opbeurend onderwerp te vinden.
En de reis van mijn woning naar de Paulus Potterstraat leg ik zonder routeplanner per fiets of tram af, dus het zal nog wel even duren voordat ze bij Google weten dat ik deken ben.