Volgens de website van stichting Legal Women is de juridische branche in ons land in het laatste decennium op allerlei fronten veranderd. Dit komt door een toename van het aantal bedrijfs- en freelance juristen, nichekantoren, en het in deeltijd werken van partners. Maar de belangrijkste reden is de sterke groei van het aantal vrouwelijke juristen. Speciaal voor hen bestaat het platform ‘Legal Women’. Een gesprek met bestuurders Titia Fuchs en Eugenie Nunes.
Tekst: Hannah Brenninkmeijer
Wanneer en waarom is Legal Women opgericht?
“Legal Women is in 2010 door Ilona Tjon Poen Gie opgericht. Bij de start van haar Executive Search kantoor ‘Legal Hunters’ merkte zij dat er maar weinig wegen zijn waarop vrouwelijke juristen elkaar ontmoeten. Zij bedacht dat een netwerk van vrouwelijke juristen ook voor zichzelf praktisch zou zijn. Voor deze vrouwelijke netwerkgroep bleek onverwacht veel animo. Inmiddels hebben zich bijna 4.250 juristen aangesloten bij de LinkedIn-groep van Legal Women.”
In 2017 namen Titia Fuchs en Eugenie Nunes samen met Linda Nekeman-IJdema, het stokje over. “Wij waren al langere tijd bij het platform betrokken en hebben sindsdien een verdere professionaliseringsslag gemaakt. De activiteiten werden frequenter en diverser. Maar door de coronacrisis konden wij niet alles uitrollen, zoals we het in gedachten hadden. Maar wat in het vat zit, verzuurt niet.”
Wat organiseren jullie?
“Legal Women biedt een omgeving waar vrouwelijke juristen elkaar vinden. Wij organiseren bijeenkomsten met andere dan juridisch inhoudelijke onderwerpen. Denk bijvoorbeeld aan een onderwerp als ‘duurzaamheid’. Dat speelt voor veel geïnteresseerden, maar hoe pas je dit toe in je eigen onderneming? Vaak nodigen we een of twee vrouwelijke sprekers uit die op andere vlakken kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van vrouwelijke juristen. Soms durven we ook voor een lastiger onderwerp als Corporate Governance te kiezen. We zorgen er dan voor dat het niet alleen de meer ervaren juristen aanspreekt, maar ook starters. We willen een zo groot mogelijke doelgroep bereiken. Zo spreekt het onderwerp ‘netwerken’ de meesten wel aan. Op 27 mei a.s. is een online lunchsessie gepland met Jeanne Martens. Je leert hoe je je soft skills aanspreekt, effectief een netwerk opbouwt en hoe die kan bijdragen aan je verdere carrièreontwikkeling. Het is belangrijk dat je het niet als vanzelfsprekend beschouwt dat je alles wel kunt, maar dat je nieuwe dingen blijft leren.”
Mentortraject en YOUth ACT
“We bieden ook een mentortraject waarin we vrouwelijke juristen coachen. Een leuk voorbeeld is een bedrijfsjurist die graag de overstap naar de advocatuur wilde maken, maar zich afvroeg of het voor haar niet te laat was. Wij hebben haar begeleid en inmiddels is ze werkzaam bij een advocatenkantoor. We zoeken verder ook zeker de verbinding met jongeren. Zo hadden we onlangs een event met YOUth ACT, een jongerenorganisatie voor activisme en sociaal ondernemerschap. Je hoort hoe je anderen kunt helpen om verder te komen, terwijl jij er ook zelf van leert. Zo zie je dat het netwerk heel effectief kan zijn.”
Culturele events
“Wij bedachten drie jaar geleden om een- of tweemaal per jaar een cultureel event te organiseren. De meeste deelnemers van onze activiteiten kennen elkaar nog niet en dit is een goede manier om aan elkaar te wennen. Op een cultureel event kom je makkelijker met elkaar in gesprek. Hoewel die gesprekken dan niet over werk gaan, blijven die vaak wel hangen. Zo hadden we in Carré voor een uitvoering van het Scapino ballet een aparte box voor Legal Women gereserveerd. Dat was echt een succes. Ook organiseerden we meerdere IDFA-events. We proberen elkaar op zoveel mogelijk verschillende manieren te ontmoeten, zodat we ervaringen kunnen uitwisselen. Als je elkaar vaker ziet gaat dat ook steeds makkelijker. Een vaste kern van deelnemers is inmiddels bij elk event aanwezig en kent elkaar goed. Zij denken aan elkaar denken als ze werk onderling verdelen of willen brainstormen over wat hun pad kruist. Zo ontstaat een vrouwelijk netwerk van juristen.”
De foto van het bestuur van Legal Women met belangrijke mannen op de achtergrond, is die bewust gekozen?
“Het was ons laatst ook opgevallen toen we op zoek waren naar een foto. Maar nee, het is niet bewust gekozen. De fotograaf heeft ons voorgesteld om zo te poseren. We waren in Londen bij een event op het Supreme Court. Daar hangen nu nog alleen mannen, maar daar gaat natuurlijk verandering in komen.”
Zijn ook mannelijke leden aangesloten?
“Alle ruim 4.000 deelnemers zijn vrouwen. Mannen mogen zich niet aansluiten. Wij vragen bij de inschrijving voor de nieuwsbrief bewust of je man of vrouw bent. Maar het creëren van een old girls network is zeker niet ons doel. We willen er juist ook zijn voor jonge juristen, van hen leren en weten hoe zij tegen zaken aankijken. Legal Women is een heel open netwerk. Iedereen kan zich aansluiten – mits vrouw en jurist. Voor de nieuwe generatie moet alles anders zijn. Geen old boys of old girls network meer, maar een natuurlijke diverse verdeling van banen en topfuncties. Er mag dan geen verschil meer zijn.”
Hoe geven jullie ruchtbaarheid aan jullie netwerk?
“Het begon met een besloten LinkedIn-groep voor vrouwelijke juristen. We zijn nu ook te vinden op Twitter en op Instagram, waardoor we een heel nieuwe groep van jonge juristen hebben aangesproken. Onze events vind je op LinkedIn, maar kun je ook via onze e-mailnieuwsbrief ontvangen. Daar hebben al rond de 800 geïnteresseerden zich op geabonneerd. We denken nu serieus na over het opzetten van een podcast met goede gesprekken. Gelukkig zijn ook onze sponsors heel enthousiast over dit idee.”
Is de verkiezing van de Legal Woman van het jaar blijvend geschrapt?
“Nee, zeker niet, maar dit is een event dat live echt toegevoegde waarde heeft. Het is een battle in een heel goede sfeer, waarbij uiteindelijk drie genomineerden overblijven. Zij mogen zichzelf aan het publiek presenteren. Daar leent de dynamiek zich online niet voor. We zullen dit event dus zeker weer oppakken. En we verzinnen wel een list om de verkiezing van the Legal Woman of the Year later dit jaar alsnog te kunnen vieren.”
Hoe was het om Sigrid Kaag te mogen ontvangen?
“Dat idee ontstond als een stout plan. “Dat lukt nooit vlak voor de verkiezingen”, zei iedereen. Het was voor ons dus een hele eer dat zij tóch tijd voor ons heeft gemaakt. Fantastisch dat ze dan ook een heel goed verhaal houdt. We hadden een heel goede hit met die sessie. Simmons & Simmons, één van onze sponsors, heeft daarbij ook belangrijk rol vervuld.”
Wat is jullie agenda voor de komende tijd?
“Behalve aan een podcast werken we aan een nieuw cultureel event en zijn we bezig met de organisatie van ‘Legal Woman of the Year’. Het mentorprogramma zal online doorgaan als we elkaar niet in levenden lijve kunnen ontmoeten. Verder werken we ook aan onze overige online-bijeenkomsten, zoals de netwerklunch van 27 mei a.s. met Jeanne Martens. In juni organiseren we in het kader van ‘Summer drinks’ een bijeenkomst met een daarbij behorende culinaire factor. Die blijft, ook als het event opnieuw online moet plaatsvinden, maar dan in de vorm van een verrassing.”
Instagram: legalwomennl
Twitter: @legalwomenNL
LinkedIn: Legal Women | Groups | LinkedIn
Nieuwsbrief: Legal Women — Home
CV Titia Fuchs
2017- heden Advocaat Strafrecht bij Fuchs Molleman Advocaten
2014-2017 Advocaat Strafrecht bij Titia Fuchs Advocaat
2007-2014 Criminal Defense Lawyer bij Boekel de Nerée
Hoewel opgeleid als kunsthistorica, volgde Titia tussen 1999 en 2006 naast haar toenmalige loopbaan aanvullend een studie civiel- en strafrecht. Sinds 2007 is zij als advocaat werkzaam. Daarnaast is zij rechter-plaatsvervanger bij de rechtbank Noord-Holland en voorzitter van de Commissie van Toezicht van de Forensisch Psychiatrische Kliniek De Oostvaarderskliniek in Almere.
CV Eugenie Nunes
2005-heden Partner Arbeidsrecht en medezeggenschapsrecht bij Dentons Europe LLP.
Eugenie is tevens kantonrechter-plaatsvervanger voor het Arrondissement Den Haag. Zij publiceert onder meer op het gebied van grensoverschrijdende arbeid en medezeggenschap. Zij treedt geregeld op als docent bij onderwijsinstellingen. Ook is zij voorzitter van het bestuur van Ocean Film Productions en medebestuurder van de Jos Withagen Foundation.