Het grootste advocatenkantoor van Nederland, De Brauw Blackstone Westbroek, heeft zijn iconische kantoorpand The Rock midden op de Zuidas verruild voor een wat ruimer opgezet pand aan de rand van de Zuidas. Sinds begin dit jaar is het kantoor gevestigd op stadscampus Tripolis-Park, gelegen tussen het Olympisch Stadion en metrostop Amstelveenseweg. Het ABB liet zich rondleiden en zag de voordelen die de nieuwe locatie biedt.

Tekst: Yna Heslinga en Nick van den Hoek

Wie komt aanlopen op Tripolis-Park ziet niet meteen dat hier een advocatenkantoor is gevestigd. De naam van het kantoor prijkt slechts zeer bescheiden naast de hoofdingang. Wat direct opvalt is dat De Brauw qua uitstraling van zijn kantoorpand heeft ingeboet ten opzichte van de oude locatie. Geen beeldbepalend exterieur, maar een bonkige kantoorschijf. Qua interieur is het wat benauwende natuursteen, hout en messing van The Rock verruild voor de techvibes van medehuurder Uber; grote verdiepingen, met veel glas en groen, een hippe koffiebar en tafeltennistafels.

Van 1997 tot de verhuizing naar The Rock in 2009 was De Brauw al gevestigd in Tripolis. Tripolis bestaat uit drie monumentale torens uit 1994, naar een ontwerp van architect Aldo van Eyck. In 2023 is hier ‘Het Venster’ aan toegevoegd, een nieuw rechthoekig gebouw, dat twee van de torens als het ware overbrugt. Van Eyck ontwierp een kantoor als ontmoetingsplek waarbij open ruimten in elkaar overlopen; van groot collectief naar steeds meer intiem. Geen lange, smalle gangen met aan weerszijden eenvormige, gesloten kantoorkamers, maar open werkruimten waarin werknemers voortdurend met elkaar in verbinding staan, zo schreef architect Matteo Kuijpers.

De mening van Van Eyck, dat kantoren ontmoetingsplekken moeten zijn in plaats van alleen maar ruimten voor administratieve verwerking, sluit goed aan bij de behoefte van De Brauw anno 2024. Chief HR Officer Simone Kooij: “We hebben in kaart gebracht hoe er het liefst gebruik gemaakt zou worden van onze kantoorruimte. Daarvoor zijn voorafgaand aan de zoektocht naar een ander pand interviews gehouden met partners en kantoorgenoten uit verschillende teams, waarin de wensen en behoeften zijn besproken. In ons vorige pand zaten sommige teams verspreid over meerdere verdiepingen. In dit pand zitten de teams samen op dezelfde verdieping. Je komt elkaar vaker tegen en zoekt elkaar makkelijker op, wat de samenwerking stimuleert.”

Hoewel daar al mee werd geëxperimenteerd in The Rock, ontkomen de advocaten van De Brauw er nu niet meer aan dat alle werkplekken flexplekken zijn. Kooij: “Natuurlijk werd daar in het begin over geklaagd, maar inmiddels kan bijna iedereen er goed mee uit de voeten. De meeste werkkamers zijn geschikt voor twee personen en wij stimuleren dat collega’s samen op één kamer zitten. Dit stimuleert de kennisoverdracht”.

Via een zogenoemde ‘communicatietrap’ kunnen de verdiepingen in de ‘bijenkorf’ (het originele Tripolis) worden bereikt en een ‘groene long’ van planten zorgt voor een gezonde werkomgeving. En vanzelfsprekend beschikt het gebouw over een ruimte waar lezingen kunnen worden gegeven. In de ruimte daarvoor kan bij de bar een houten olifant aan de wand worden bewonderd, samengesteld uit hout afkomstig van vorige locaties van De Brauw. Zo is er toch nog een knipoog naar het verleden.