Op 25 juli 2024 is Arnon Nampa, mensenrechtenadvocaat en oprichter van Thai Lawyers for Human Rights (TLHR), door het strafhof in Bangkok veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf onder de controversiële Thaise wet tegen smaad. Hij verleent gratis juridische bijstand aan individuen in kwetsbare situaties en staat ook cliënten bij in rechtszaken die vaak van politiek gevoelige aard zijn.  

Tekst: Lawyers for Lawyers

Arnon Nampa.

Belediging van het koninklijk huis
Arnon Nampa, die al een straf van vier jaar uitzat voor het bepleiten van een publiek debat over de rol van de monarchie in een toespraak tijdens de 2020 rally, heeft onlangs een aanvullende straf van vier jaar gekregen voor koninklijke smaad in verband met drie Facebook-berichten uit 2021, waarin hij schreef dat Thaise burgers de Thaise monarchie moeten kunnen bekritiseren en de waarheid moeten kunnen zeggen. Beide veroordelingen zijn gebaseerd op de Thaise wet Lèse-majesté, in het bijzonder artikel 112 van het Thaise Wetboek van Strafrecht, dat commentaar over de monarchie of de koninklijke familie breed strafbaar stelt. Deze wet, met zijn uitgebreide reikwijdte, onderdrukt afwijkende meningen en belemmert open discussies over de rol van de monarchie in het land. De wet op de Lèse-majesté wordt als een extreme maatregel gezien en wijkt af van de internationale normen, mede omdat er zware gevangenisstraffen (tot vijftien jaar) worden opgelegd voor elke vermeende belediging van het koninklijk huis. Dit artikel leidde ertoe dat Arnon Nampa opeenvolgende straffen kreeg, wat uiteindelijk resulteerde in een gevangenisstraf van acht jaar.

Een stapeling van veroordelingen
Dit is de vierde keer dat Arnon Nampa werd veroordeeld onder Sectie 112. In zijn vorige drie lèse-majesté zaken werd hij veroordeeld tot tien jaar en twintig dagen gevangenisstraf op respectievelijk 26 september 2023, 17 januari 2024 en 29 april 2024. De cumulatieve gevangenisstraf van Arnon Nampa bedraagt nu veertien jaar en twintig dagen. Sinds zijn eerste veroordeling op 29 september 2023 wordt Arnon Nampa vastgehouden in de Bangkok Remand Prison. Lawyers for Lawyers heeft diverse keren brieven gestuurd naar het Thaise Strafhof ter ondersteuning van de verdediging en het verzoek om borgtocht van Arnon Nampa.

Dringende oproep om de aanklacht te verwerpen
Arnon Nampa wordt ook geconfronteerd met een lopende tuchtrechtprocedure voor de Lawyers Council of Thailand in verband met een toespraak die hij hield op 3 augustus 2020, waarin hij opriep tot hervorming van de monarchie. Lawyers for Lawyers heeft eerder brieven gestuurd waarin we onze bezorgdheid uitten over de schorsingsprocedure en waarin we vroegen om de motie van klacht tegen Arnon Nampa te verwerpen. Nu er een nieuwe advocaat-generaal is aangetreden, heeft Lawyers for Lawyers opnieuw een oproep gedaan aan de openbaar aanklager om de aanklacht ongedaan te maken.

Lawyers for Lawyers blijft zich inzetten voor Arnon Nampa door zijn zaken op de voet te volgen. Daarnaast blijven we pleiten voor de bescherming van de mensenrechten en de vrijheid van meningsuiting van advocaten in Thailand.