Rectificatie m.b.t. het artikel “Anti-afluister-gsm’s voor advocaten zijn live”.

Ten onrechte wordt hier de suggestie gewekt dat de Nederlandse Orde van Advocaten bemoeienis heeft met het gebruik van de Secure Phone, hetgeen niet het geval is. De Nederlandse Orde heeft hierin geen enkele verantwoordelijkheid.

Anti-afluister-gsm’s voor advocaten zijn live

Na twee jaar voorbereiding, heeft afgelopen vrijdag de lancering van de “Secure Phone” plaatsgevonden. Sinds maandag is deze te verkrijgen door iedere advocaat. Wij lichten de functionaliteit en de achtergrond van de Secure Phone kort toe en vroegen strafrechtadvocaat Arne Kloosterman, één van de vijftien advocaten die sinds vrijdag in het bezit is van een Secure Phone, om aanvullend commentaar.

Waar hebben we het over?

Het gaat om anti-afluister-gsm’s. Zowel de hardware als de software van de speciale telefoons zijn erop gericht om afluisteren onmogelijk te maken. Gesprekken, e-mails en chats zijn gecodeerd. De wachtwoorden en encryptiecodes zijn niet toegankelijk voor de aanbieder Secret Holder Communications, waardoor niemand de communicatie van de geheimhouder kan inzien zonder de medewerking van die geheimhouder. De communicatie wordt ook enkel (versleuteld) op de server bewaard als de gebruiker dat wil. Op die manier kunnen advocaten (en ook andere wettelijke geheimhouders) voorkomen dat communicatie tussen hen en hun cliënten niet meer ‘per ongeluk’ in dossiers belandt.

Kloosterman heeft de telefoon sinds vrijdag in gebruik en meldt dat deze uitstekend werkt. Met de telefoon kan gebeld, gemaild, en gechat worden; en kunnen bestanden worden overgezet. Het apparaat heeft één wachtwoord, dat veilig in zijn hoofd is opgeslagen. Als iemand anders probeert toegang te verkrijgen, wist het apparaat zich volledig.

Is het nodig?

Initiatiefnemer Sanne Schuurman van Guarda Advocaten te Breukelen heeft vorige week in het Dagblad van het Noorden toegelicht dat hij helaas moet constateren dat er in veel justitiedossiers toch per ongeluk geheimhouderscommunicatie belandt. Daarnaast kunnen ook particulieren tegenwoordig afluisteren en onderscheppen, aldus Schuurman.  Kloosterman kan dit beamen: “Een sprekend voorbeeld hiervan, kwam afgelopen weekend nog in de publiciteit. In het onderzoek tegen Noffel F. zijn zeker tien e-mails die onmiskenbaar onder het geheimhoudersrecht van de advocaat vallen, in het dossier gebleven terwijl deze direct vernietigd hadden moeten worden. De opsporings- en inlichtingendiensten moeten simpelweg niet in de verleiding worden gebracht om communicatie van geheimhouders in te zien. Dit te meer nu diens bevoegdheden mogelijk op zeer korte termijn nog worden vergroot. Tegelijkertijd moeten naïeve advocaten beschermd worden. De Secure Phone vangt in die zin twee vliegen in een klap.”

Waar de Secure Phone moet voorkomen dat het Openbaar Ministerie buiten haar boekje kan treden, is het natuurlijk niet de bedoeling dat deze speciale telefoon geheimhouders zou faciliteren om hier misbruik van te maken. Het Openbaar Ministerie en de Nederlandse Orde van Advocaten hebben dan ook een lijst met alle gebruikers gekregen. In het geval dat er vanuit een van deze instanties een concreet signaal van misbruik zou komen, zal Secret Holder Communications de dienstverlening aan die gebruiker direct stoppen.

Ontwikkelingen afgelopen week?

Kloosterman vertelt dat de lancering afgelopen vrijdag een zeer informatieve middag bleek te zijn. Sindsdien hebben verschillende kantoren en ICT-bedrijven hun interesse voor de speciale telefoon kenbaar gemaakt. Het OM heeft nog niet op de lancering gereageerd.

Wij zullen dit project blijven volgen!

Door: Quirine des Tombe