True crime-serie geeft akelig realistisch beeld van verkrachting en de gevolgen
Het ABB beoordeelt advocatenseries op bingewaardigheid, juridische inhoud en suspense. In deze editie de nieuwe Netflix hit, gebaseerd op een waargebeurd verhaal: Unbelievable.
Tekst: Barbara van der Veen
Aflevering één start met een ineengedoken getraumatiseerd meisje, Marie Adler. Ze vertelt de politie in de staat Washington dat ze die nacht is verkracht door een onbekende. Later die dag doet Marie aan diverse personen, onder wie twee rechercheurs van middelbare leeftijd, nogmaals haar verhaal. Tot het Marie begint te dollen en ze bezwijkt onder de druk van twee rechercheurs die geen geduld hebben met de twijfelende Marie.
Merritt Wever en Toni Collette in Unbelievable (foto: Netflix).
Is het waar? Sloop er echt een man haar kamer binnen met een bivakmuts die haar dit aandeed? Weet Marie het zeker? Waarom vertelt ze steeds andere feiten? Hoe kan het dat de man geen DNA-sporen achterliet? De rechercheurs zijn ervan overtuigd dat Marie het allemaal heeft verzonnen. Het is een schreeuw om aandacht van Marie, het gecompliceerde meisje met een verleden bestaande uit jeugdzorg en pleegouders (die zeker niet allemaal het beste met haar voor hadden).
De onrechtvaardigheid spat van het scherm. Het is misschien wel het meest pijnlijke dat iemand als slachtoffer van seksueel misbruik kan gebeuren: Marie wordt niet geloofd. Ze verandert zelfs van slachtoffer in verdachte als ze wordt vervolgd voor het doen van valse aangifte. Dit terwijl ze – spoiler alert – alles kwijtraakt en haar wereld steeds kleiner wordt.
Bloedstollende beelden
In de afleveringen daarna ontwikkelt zich een tweede verhaallijn. Een paar jaar later vindt namelijk een reeks verkrachtingen plaats in Colorado. Twee vrouwelijke rechercheurs ontdekken dat ze vrijwel identieke zaken behandelen en besluiten samen de serieverkrachter op te sporen. In tegenstelling tot hoe Marie werd behandeld, hebben deze vrouwelijke rechercheurs alle begrip en geduld voor hun slachtoffers. Hoe frustrerend het ook is dat ze de dader niet kunnen vinden, ze twijfelen geen moment aan het verhaal van deze vrouwen. De dader moet en zal opgespoord worden. Dat zorgt voor bloedstollende beelden tot midden in de nacht, want het is lastig om Unbelievable uit te zetten.
De serie geeft pijnlijk weer hoe verschillend zedenzaken kunnen worden behandeld. Er is wel degelijk een drempel voor slachtoffers om aangifte te doen, want wat als je niet wordt geloofd? Unbelievable geeft als true crime-serie een akelig realistisch beeld van verkrachting en hoe de gevolgen hiervan, waaronder de schaamte en de reactie in de maatschappij, mensenlevens kan verwoesten.