Voor je ligt alweer de laatste editie van het Amsterdams Balie Bulletin van 2022. Het einde van het jaar is altijd een periode om vooruit te kijken naar het nieuwe jaar in de hoop (maar niet de verwachting) dat de oorlog in de Oekraïne volgend jaar zal eindigen. Ook is het een periode van reflecteren op het voorliggende jaar. Direct in februari brak de Oekraïne-oorlog uit. En sindsdien zijn de gasprijzen door de boycot van Russisch gas flink opgelopen, terwijl het koude weer de laatste dagen niet te ontkennen is. Het zal voor minima lastig zijn de eindjes aan elkaar te knopen.
Tekst: Hannah Brenninkmeijer
Gelukkig heeft ons bulletin het afgelopen jaar ook over vrolijkere zaken kunnen schrijven, zoals de voetreis van Arno Diederen naar Rome, over stichting Bridges, die als een brug tussen de bi-culturele student en de commerciële advocatuur fungeert, en natuurlijk de aanstelling van de duo-dekens in Amsterdam.
Terugkijkend op 2022 vroegen wij ons af wat de best gelezen artikelen van het afgelopen jaar zouden zijn. Hieronder vind je de top 10 van de best gelezen artikelen op een rij.
Dit zijn de meest gelezen artikelen van 2022:
1. Huis verhuren via AirBNB? Waar moet je aan denken?
Blijkbaar heeft een groot aantal advocaten – wellicht ingegeven door de huidige inflatie – in overweging genomen hun huis tijdens de vakantie te verhuren, want op nummer 1 staat het artikel over je ‘Huis verhuren via AirBnB’. Wil jij ook weten wat de impact van je huis verhuren is of denk je er over je huis tijdens de kerstvakantie te verhuren?
2. Mag een processtuk in hoger beroep echt nog maar 25 pagina’s lang zijn?
Ook een onderwerp dat advocaten bezig houdt, is de lengte van het processtuk in hoger beroep. Op nummer 2 staat het artikel ‘Processtukken hoger beroep 25 pagina’s’ met daarin een antwoord op de vraag of de soep echt zo heet wordt gegeten als ze wordt opgediend.
3. Is een partner van accountantskantoor Deloitte toch een werknemer?
Ook de vraag of een partner bij Deloitte mogelijk toch een werknemer is, houdt de Amsterdamse advocaten bezit. Op nummer 3 staat het artikel ‘Is een partner van Deloitte toch een werknemer?’ Het antwoord op deze vraag is vanzelfsprekend ook interessant voor advocatenkantoren die een vergelijkbaar partnersysteem hanteren. Als je ook benieuwd bent naar het antwoord op deze vraag, kun je het artikel hier teruglezen:
4. De Robijnen Bef – Peter Wakkie
Op de vierde plaats staat het artikel over de Robijnen Bef van Peter Wakkie, een icoon in de Nederlandse advocatuur. In dit artikel blikt de voormalig partner van De Brauw terug op zijn interessante loopbaan.
5. Wetsvoorstel maakt dubbele achternaam mogelijk
Vorig jaar was het artikel over de dubbele achternaam het best gelezen artikel van 2021. Dit omdat het een goede ranking binnen Google had gekregen. Het vervolg van dit artikel ‘Wetsvoorstel dubbele achternamen’ heeft opnieuw de top 10 gehaald. Blijkbaar overwegen advocaten die binnenkort een kindje verwachten of net een kindje hebben gekregen een dubbele achternaam aan hun kind mee te geven. Zodra het wetsvoorstel door de Eerste Kamer is aangenomen, kunnen ouders van nog vrij jonge kinderen met terugwerkende kracht voor een dubbele achternaam kiezen. Hoe? Dat lees je hier:
6. Opnieuw oproep aan minister om term ‘raadsheer’ te schrappen
Op 27 oktober 2021 is een dubbel interview met Sanna Hübel en Diederik Radder gepubliceerd in verband met de ludieke actie om een aantal mannelijke raadsheren als raadsdame te fotograferen. Ook in het jaar 2022 is opnieuw opgeroepen de term raadsheer te vervangen door een meer neutrale term en heeft het ABB daarover een artikel geschreven. Dit artikel heeft blijkbaar brede belangstelling onder advocaten, want het is op de zesde plaats van meest gelezen artikelen beland. Als je het hebt gemist is hier de link:
7. Arno Diederen: “Voetreis naar Rome was ook een reis door mijn eigen leven”
Op nummer 7 staat het interview met advocaat Arno Diederen over zijn voetreis naar Rome. Arno is zijn loopbaan in de sociale advocatuur gestart, maar heeft zich de laatste jaren van zijn loopbaan met name bezig gehouden met mediation. Tijdens de voetreis van 2.400 km wilde hij zijn ideeën over mediation en conflictoplossing op een rij zetten om daarover wellicht ooit een boek te kunnen schrijven. Het verhaal van Arno:
8. Kun je nog tot de adelstand worden verheven?
Op plaats 8 een artikel dat een poging doet de vraag te beantwoorden of een eenvoudige ziel nog tot de adelstand kan worden verheven. Een oplettende lezer heeft zelfs voor een interessante aanvulling op het artikel gezorgd. Omdat de adelstand inmiddels is afgeschaft, kun je niet meer in die stand worden verheven, maar je kunt – hoewel dat niet eenvoudig is – nog wel tot de adel worden verheven. Hier lees je hoe je daarvoor in aanmerking kan komen:
9. Leven na de advocatuur: “Elk gewapend conflict is een menselijke tragedie”
Op plaats 9 vinden we interview met Sven Koopmans, voormalig advocaat van Clifford Chance die de overstap naar een functie als vredesbemiddelaar heeft gemaakt. Een heel boeiend verhaal over een interessante carrière.
10. Stagiaire-ondernemer: interview met Suzanne Knottnerus
En last, but certainly not least, staat op de tiende plaats van onze top 10 het interview met Suzanne Knottnerus. Zij was eerst zelfstandig ondernemer, maar koos daarna voor een loopbaan als advocaat bij Griph. Haar verhaal: