Op woensdag 8 februari jl. vond een aantal bouwvakkers documenten in verlaten kamers bij de rechtbank Amsterdam. De bouwvakkers werkten daar aan de verbouwing van de rechtbank, in kamers die reeds klaar waren om te worden gesloopt. De papieren stukken blijken allerlei informatie te bevatten waarvan de bouwvakkers menen dat die niet voor de ogen van derden zijn bestemd. Volgens de rechtbank betreft het interne stukken en kopieën van materiaal dat is gebruikt in strafzaken. De Telegraaf heeft bericht dat het gaat om duizenden pagina’s uit geheime en privacygevoelige rechtbankstukken, inclusief namen en adressen van verdachten en getuigen en rapportages van de Raad voor de Kinderbescherming. De eerste gedachte die bij de bouwvakkers opkwam was namelijk om de stukken bij de Telegraaf af te leveren om deze ‘misstand aan de kaak te stellen’.
Op haar beurt heeft de rechtbank Amsterdam aangifte gedaan van diefstal van vertrouwelijke stukken. Tevens heeft zij samen met de Raad voor de Rechtspraak een onderzoek ingesteld naar de verdwijning van die stukken. De misstand zou namelijk liggen in het meenemen van de stukken door de bouwvakkers en het verschaffen hiervan aan de media. Immers: de rechtbank ‘benadrukt dat dergelijk onrechtmatig verkregen materiaal niet door onbevoegden hoort te worden meegenomen, niet aan derden hoort te worden overhandigd en ook niet door derden hoort te worden gebruikt’. Althans zo valt te lezen op rechtspraak.nl. Volgens de rechtbank worden papieren documenten normaal ter vernietiging in een papiercontainer gestopt en was dit bij de gevonden documenten niet anders.
Indien dit niet klopt lijkt dit een kwalijke zaak te zijn. Inmiddels hebben verschillende deskundigen gereageerd op dit nieuws. De consensus is dat indien de rechtbank dergelijke documenten weggooit, deze door de papierversnipperaar horen te gaan. De Amsterdamse strafrechtadvocaat Simeon Burmeister gaf in de Telegraaf zelfs aan dat indien advocaten stukken met een dergelijke inhoud ‘lekken’, deze advocaten strafbaar zijn. De vraag rijst daarom wat de consequenties voor de rechtbank kunnen zijn indien blijkt dat de stukken door een fout van de rechtbank zijn gelekt. De Leidse Hoogleraar Privacyrecht Gerrit-Jan Zwenne heeft bij BNR Nieuwsradio aangegeven dat een boete voor de rechtbank tot die mogelijkheden behoort.
De betrokkenen over wie mogelijk informatie is gelekt zijn ingelicht, net als de Autoriteit Persoonsgegevens. De Telegraaf heeft alle verkregen stukken inmiddels teruggegeven, maar wij houden u op de hoogte over de afwikkeling van deze toch wel bijzondere kwestie.
Door: Benjamin Bijl