In september is de eerste vrouwenrechtswinkel van Amsterdam geopend aan de Bos en Lommerweg in Nieuw-West. En sindsdien loopt het storm: als je nu een afspraak wilt maken voor gratis juridisch advies kun je pas half december terecht. Vandaar dat er nog twee vrouwenrechtswinkels worden geopend in Amsterdam. Het ABB interviewt Sarah Jeddaoui, die als juridisch expert van het Bureau Clara Wichmann aan de vrouwenrechtswinkel verbonden is.
Door: Nick van den Hoek
Waarom is een vrouwenrechtswinkel nodig?
“Veel vrouwen die bij ons komen leggen hun probleem liever voor aan een vrouw. Het gaat vaak om gevoelige kwesties zoals stalking, misbruik, huiselijk geweld of echtscheiding. Bureau Clara Wichmann werkt vanuit de gedachte dat de vrouw in de maatschappij ten opzichte van de man nog geen gelijke positie heeft verkregen. Zo zien wij dat bijna alle vrouwen die bij ons komen financieel afhankelijk zijn van hun man. Door het bieden van gratis juridische advies proberen we die ongelijkheid een beetje weg te nemen.”
Waarin onderscheidt de vrouwenrechtswinkel zich nog meer van andere rechtswinkels?
“Er zijn een stuk of acht rechtswinkels in Amsterdam. Die worden volledig vrijwillig gerund door studenten en bieden niet de waarborgen die wij kunnen bieden. Wel werken wij met studenten van de VU en UvA voor de spreekuren en het opstellen van adviezen, maar ik controleer eigenlijk alle adviezen voordat ze uitgaan. De andere rechtswinkels hebben geen geld voor een betaalde juridisch expert zoals ik. Door de financiële steun van de gemeente kunnen we een professioneel CRM-systeem gebruiken en werken we beter samen met onder andere buurtteams. Zo kunnen we iemand die bijvoorbeeld echtscheiding overweegt breder helpen dan alleen het beantwoorden van de voorgelegde juridische vraag. Ook zorgen we voor een ‘warme’ overdracht als een zaak wordt overgedragen aan een advocaat. We bellen dan eerst met de advocaat om de zaak toe te lichten en te informeren of het past om de zaak in behandeling te nemen.”
Is de locatie van de rechtswinkel in een buurthuis voor vrouwen toevallig gekozen?
“Nee, dat is gebeurd in overleg met de vrouwenorganisaties uit de stad. Zo kwamen we erachter dat we de rechtswinkel beter niet op een afzonderlijke locatie konden vestigen. Er is toch veel sociale controle in een wijk als Nieuw-West. Nu hoeft niemand te weten of iemand voor naailes kwam of voor juridisch advies.”
“Er zijn trouwens nog twee andere vrouwenrechtswinkels in Nederland. In Maastricht en Nijmegen, waar we op bezoek gaan voor een kennismaking. Het aantal vrouwen dat daar per jaar aanklopt zien wij per maand.”
Het loopt dus storm?
“Dat kun je wel zeggen. Tot half december zitten we nu vol qua afspraken. Al laten we de mogelijkheid om op maandagochtend, woensdagmiddag en donderdagavond in te lopen zonder afspraak wel doorlopen. We trekken vrouwen aan vanuit de hele stad en er zijn plannen voor het openen van nog twee vrouwenrechtswinkels in Amsterdam. Waarschijnlijk komen die in Noord en Zuidoost, maar ook bij de keuze van de nieuwe locaties zullen wij de vrouwenorganisaties in de stad betrekken.”
Hoe verloopt een adviesprocedure bij jullie?
“We doen eerst een persoonlijk intakegesprek. Kleine vragen beantwoorden we gelijk, maar meestal moet het een en ander worden uitgezocht. Daar nemen we één of twee weken de tijd voor en dan plannen we een terugkomafspraak waarbij we het advies geven. Daarbij proberen we praktisch advies te geven. Bijvoorbeeld door te wijzen op de huurcommissie, of het recht op een second opinion bij een andere arts dan de bedrijfsarts.”
Werken jullie ook samen met grotere advocatenkantoren?
“Ja, zo hebben we onlangs een cursus arbeidsrecht gekregen van Baker & McKenzie. En binnenkort mogen we zaken doorsturen naar de Loyens & Loeff Academy. Advocaat-stagiaires van dat kantoor pakken zo’n zaak dan op.”
Jullie zijn ook verbonden aan de Law Hub van de UvA. Wat betekent dat?
“De Law Hub is een broedplaats voor innovatie op het gebied van maatschappelijke juridische dienstverlening. De vrouwenrechtswinkel is door Bureau Clara Wichmann en de Law Hub gezamenlijk opgericht. De UvA zorgt middels het vak Law clinics voor de opleiding van de studenten. Daarin behandelen we niet alleen juridische onderwerpen, maar proberen we ook een grotere maatschappelijke betrokkenheid bij rechtenstudenten te ontwikkelen door bijvoorbeeld les te geven over normen en waarden. Studenten kunnen zo ook studiepunten halen door in een rechtswinkel te werken. Masterstudenten kunnen meedoen aan de Amsterdam Law Clinic. Daarin kunnen ze meewerken aan een juridische procedure van Bureau Clara Wichman, meestal onder leiding van een groot advocatenkantoor.”
Dat klinkt goed. Waar letten jullie op bij de selectie van studenten?
“Een passie voor vrouwenrechten vinden we erg belangrijk. Dat wil overigens niet zeggen dat alleen vrouwen welkom zijn. Daarnaast willen we graag dat vrouwen zich bij ons thuis voelen. Dat betekent dat we studenten met een brede maatschappelijke achtergrond aannemen en met verschillende talenkennis. Op dit moment zijn er twaalf verschillende talen vertegenwoordigd in onze rechtswinkel.”
Raadpleeg voor meer informatie de website van de vrouwenrechtswinkel: https://vrouwenrechtswinkelamsterdam.nl/, of bel naar 0800 – 333 33 22 (maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur). Wie niet uit Amsterdam komt, kan via Vraagclara.nl contact opnemen, een online rechtswinkel waar je vragen kunt opzoeken of insturen en die is gekoppeld aan de vrouwenrechtswinkel.