Het plan voor een extra kennistoets aan het begin van de loopbaan van advocaten heeft voor aardig wat opschudding gezorgd in de advocatuur.
Volgens de nieuwe plannen van de landelijke Orde moeten toekomstige advocaten een extra kennistoets afleggen voordat zij mogen beginnen aan de beroepsopleiding. Alleen de rechtenstudie is onvoldoende basis om als advocaat aan te slag te gaan, is het standpunt van de Orde. Dit plan bleek voer voor controverse.
Op de Zuidas is men niet onder de indruk van de toekomstige advocaten die de universiteiten afleveren en wordt het plan verwelkomd, zo meldt het Financieel Dagblad. Het niveau zou te laag liggen en de huidige beroepsopleiding zou voor hun advocaten veel herhaling bevatten. De grote kantoren proberen de grootste talenten uit de afgestudeerde studenten te selecteren en zijn dus niet blij met het feit dat hun advocaten aan dezelfde exameneisen moeten voldoen als alle andere advocaten. Met dit plan zou de beroepsopleiding meer de diepte in kunnen.
De Orde heeft door dit plan te introduceren de universiteiten tegen zich in het harnas gejaagd. Ton Hol, decaan op de Universiteit Utrecht en voorzitter van de Raad van Decanen Rechtsgeleerdheid, zegt dat de de studenten met de huidige opleidingen goed worden klaargestoomd voor een loopbaan in de advocatuur. De verschillen in niveau tussen de beginnende advocaten moeten volgens Hol worden gezocht in het aannamebeleid van de advocatenkantoren: men ziet bijvoorbeeld weleens advocaat-stagiaires die zijn afgestudeerd in het bestuursrecht werken in een overwegend civiele praktijk.
De beroepsgroep heeft zorgen geuit over de kennistoets. Margreet Eveleen, bestuurslid van de Stichting Jonge Balie Nederland, vreest dat de extra kennistoets een te hoge drempel opwerpt voor afgestudeerden om de advocatuur in te gaan en maakt zich zorgen over de toegankelijkheid van de advocatuur.
Tot 17 september 2017 kan worden gereageerd op het plan van de landelijke Orde. Mede aan de hand van de ingezonden reacties besluit de algemene raad of de bestaande beroepsopleiding aanpassing behoeft. Klik hier om uw reactie te plaatsen op de nieuwe plannen.
Door: Mayk Koria en Tomasz Kodrzycki