De redactie van het Amsterdamse Balie bulletin was blij verrast toen zij een bericht ontving van Annette de Groot. Annette bracht haar nieuwe kantoor onder de aandacht, dat zij in corona-tijd heeft gestart. De redactie was in de veronderstelling dat in deze tijden van economische onzekerheid weinig nieuwe kantoren zouden worden opgericht. Annette is echter meer dan een uitzondering, want juist toen zij thuis kwam te werken vanwege de lockdown, kwam bij haar het idee op om een eigen kantoor te beginnen.
Tekst: Maureen Hovens
Corona
“Het kwartje viel bij mij juíst door corona: waarom zou ik niet voor mezelf beginnen, maar dan zonder fysiek kantoor? Mensen kijken er vanwege de huidige tijdsgeest en bijbehorende coronaperikelen niet meer van op als je thuis werkt. De nieuwe advocatuur laat zich goed vanuit thuis uitoefenen en daar werd ik me vanwege de eerste lockdown (23 maart 2020, red.) van bewust. Ik ben zeker van plan om tijdens deze startup-fase vanuit huis te blijven werken, ook vanuit kostentechnisch perspectief. Later zou ik misschien wel overwegen om vanuit een kantoor te werken, bijvoorbeeld als ik personeel kan aannemen. Ik doe nu alles zelf en daar komt veel bij kijken, maar dat is ook heel leerzaam.”
Investeringen
Annette heeft een goede start kunnen maken omdat ze een paar cliënten die zijzelf had geworven mee mocht nemen van haar vorige kantoor (De Koning Vergouwen Advocaten, red.). “Veel cliënten weten mij ook via-via te vinden en dat geeft mij een enorme boost.” Daarnaast heeft Annette, juist ook omdat ze vanuit huis werkt, geen grote investeringen hoeven maken, zoals het huren van een kantoorpand. “Als het zo uitkomt, spreek ik bij cliënten af, of in een café als dat straks weer mogelijk is, maar de meeste besprekingen zijn digitaal of telefonisch. Cliënten kan ik ook een gunstig uurtarief aanbieden omdat ik mijn eigen kosten laag houd.”
“Het kwartje viel juist dóór de corona-crisis: waarom zou ik niet voor mezelf beginnen?”
Kantoorsfeer
De gezelligheid van collega’s en een kantoor mist ze wel, maar eenzaam is ze niet. “Intercollegiaal overleg doe ik bijvoorbeeld nog met mijn oud-collega’s, waar ik nog steeds een goede band mee heb. Ik heb ook regelmatig contact met andere advocaten die gespecialiseerd zijn in het arbeidsrecht. Dit soort contacten blijven belangrijk.”
Twee specialisaties
Advocatenkantoor Het Reorganisatie Bureau / Het Arbeidsrecht Bureau omvat twee vakgebieden waar Annette zich in heeft gespecialiseerd. Bovendien staat Annette zowel werkgevers als werknemers bij. “Het werk is heel divers als je beiden bijstaat. Vanuit de werkgeverskant houd je je bezig met de risico’s voor het bedrijf en werk je richting een uitkomst die zakelijk gewenst is. Voor werknemers neem je veel meer mee wat de impact is van een zaak op emotioneel vlak. Ik vind het juist interessant om vanuit beide kanten te adviseren. En als je ingewikkelde reorganisaties namens de werkgever hebt begeleid, dan weet je waar de pijnpunten zitten. Dit kun je andersom weer goed gebruiken als je in een ander dossier een werknemer adviseert die zich in de tegenovergestelde positie bevindt.”
De vrouw achter het ‘advocaatkantoor’ in haar home office
Eén kantoor, één advocaat, maar toch twee namen en twee websites. Annette legt uit: “Cliënten vinden het fijn om te weten waarin je bent gespecialiseerd. Mijn expertise is arbeidsrecht in algemene zin, maar daarnaast specifiek toegespitst op reorganisaties. Ik hoop met dit onderscheid mezelf beter te kunnen positioneren als advocaat. Later wil ik me misschien wel volledig gaan richten op reorganisaties, omdat ik dat nog nét wat spannender vind. De verwachting is ook dat juist vanwege corona dit soort trajecten meer zullen gaan lopen. Maar op dit moment, ook omdat ik nog in de startfase zit, wil ik nog niets uitsluiten door me slechts toe te leggen op één expertise.”
Duurzaamheid
In haar privéleven vindt Annette duurzaamheid belangrijk en daarom heeft zij er bewust voor gekozen om dit aspect ook door te voeren in haar bedrijfsvoering. Zij heeft haar kantoor zo milieubewust mogelijk ingericht en zorgt ervoor dat haar carbon footprint minimaal is. Annette vervolgt: “Daar passen cliënten bij die duurzaamheid ook hoog in het vaandel hebben staan en meegaan met de tijd. Ik volg met grote belangstelling personen en organisaties die zich inzetten voor een betere planeet. Deze partijen benader ik dan ook proactief en geef ik korting als ze gebruik willen maken van mijn diensten. Het is een mooie bijkomstigheid dat ik de vrijheid heb dit met mijn eigen kantoor te kunnen aanbieden.”