Na meer dan drie jaar gevangenschap werd de Syrische mensenrechtenactivist Mazen Darwish voorwaardelijk vrijgelaten. Zijn advocaat Khalil Maatouk verblijft nog altijd in detentie, net als ruim driehonderd andere Syrische advocaten.
Op 10 augustus 2015 werd de Syrische jurist en mensenrechtenactivist Mazen Darwish voorwaardelijk vrijgelaten na meer dan drie jaar in de gevangenis te hebben verbleven. Darwish werd in februari 2012 gearresteerd op verdenking van ‘het publiceren van terroristische daden’. De aanklacht hangt vermoedelijk samen met het feit dat hij in 2000 het Syrian Center for Media and Freedom of Expression (SCM) oprichtte, en hiermee de eerste NGO ooit creëerde in Syrië. Hij streed onvermoeibaar voor de rechten van journalisten. Het proces tegen hem, dat al vijfentwintig keer werd uitgesteld sinds februari 2013, stond gepland voor 30 augustus 2015.
L4L kent Mazen Darwish persoonlijk: hij begeleidde ons tijdens de waarnemingsmissies in Syrië in 2010 en 2011. Darwish rondde een studie rechten af, maar werd op grond van zijn inspanningen voor mensenrechten nooit toegelaten tot de Syrische balie om als advocaat te kunnen werken. Ook degenen die wel tot advocaat benoemd werden, kunnen nu nauwelijks hun werk nog doen.
Volgens recente rapporten zijn sinds 2011 ruim driehonderd advocaten gearresteerd in Syrië. Zij verblijven nog altijd in detentie en of en wanneer zij vrijkomen is nog altijd de vraag. Één van hen is Khalil Maatouk, die optrad als de advocaat van Mazen Darwish. Hij werd in 2012 gearresteerd, een aantal maanden nadat hij besloot Mazen Darwish te verdedigen. Maatouk werkt al twintig jaar als advocaat.
Maatouk kreeg afgelopen mei de tweede plaats voor de L4L-Award toegekend. Maatouk’s dochter Raneem nam de L4L-onderscheiding namens hem in ontvangst tijdens een ceremonie in Amsterdam en vertelde in een ontroerende toespraak over haar vaders tomeloze inzet, maar ook over zijn wanhoop. ‘Elke dag wanneer hij naar de rechtbank vertrok zei mijn vader: “Alle mensen van Syrië zijn als mijn dochter voor mij”. Maar wanneer een advocaat elke dag zijn “dochter” moet verdedigen voor een vooringenomen, niet onafhankelijke rechtbank, wordt het hopen op een rechtvaardige uitspraak net zo moeilijk als lopen over vuur’, aldus Raneem Maatouk toen.
De advocaten die nog wel op vrije voeten zijn, kunnen vaak niet in Syrië blijven omdat hen een zelfde lot als hun 300 collega’s boven het hoofd hangt. Inmiddels zijn er nog maar tien advocaten in Damascus die zich inzetten voor slachtoffers van mensenrechtenschendingen. L4L sprak drie maanden geleden met één van hen. Deze advocaat gaf aan dat zijn werkzaamheden tegenwoordig bestaan uit het uitzoeken wie in welke gevangenis zit en het brengen van eten en medicijnen naar de gevangenen. Zaken behandelen komt nauwelijks nog voor. Het wachten is op de tijd dat ‘alles weer anders is’.
L4L probeert nog steeds advocaten in Syrië te ondersteunen en voert actie voor degenen die in gevangenschap verblijven. Benieuwd wat u zelf kan doen?
Kijk op onze website: www.lawyersforlawyers.org