Na de verkiezingen van 28 juli, waarvan Nicolás Maduro de winst opeiste, ontstonden door heel Venezuela protesten. De oppositie stelt dat zittende president Maduro heeft gefraudeerd en dat het overgrote deel van de bevolking op oppositiekandidaat Edmundo González stemde. Alle protesten tegen de verkiezingsuitslag worden met harde hand neergeslagen. Advocaten die de demonstranten bijstaan, krijgen nauwelijks toegang tot cliënten en dossiers en maken zich zorgen om hun eigen veiligheid.
Volgens Foro Penal, een advocatenorganisatie die cliënten pro bono bijstaat in strafzaken, zijn er sinds 29 juli er al 1503 arrestaties geweest, waaronder minstens drie advocaten. De Verenigde Naties (VN) spreekt van minstens 1260 gedetineerden sinds 28 juli. Zij worden vastgehouden op aanklachten terrorisme, het aanzetten tot haat en/of samenzwering vastgehouden. Terrorismerechtbanken in Caracas behandelen de meeste zaken, zelfs als de vermeende delicten in andere staten hebben plaatsgevonden. Ook stellen de autoriteiten de familie van arrestanten niet tot nauwelijks op de hoogte van de details van de arrestaties en krijgen gedetineerden vaak geen toegang tot een zelfgekozen advocaat.
Ook advocaten zijn het onderwerp van arrestaties. Kennedy Tejeda, een advocaat bij Foro Penal, verdween op 2 augustus tijdens een bezoek aan zijn cliënten in Comando Rural de Montalbán gevangenis in Carabobo. Zo’n twintig uur later ontving zijn moeder het bericht dat Kennedy Tejeda door de autoriteiten was gearresteerd. Hoewel de redenen voor zijn arrestatie nog niet zijn vrijgegeven, heeft de arrestatie zeer waarschijnlijk te maken met de rechtsbijstand die hij aan demonstranten verleende.
Andere advocaten bij Foro Penal vrezen om hun veiligheid. Het vertegenwoordigen van cliënten wordt hen al jaren op veel verschillende manieren bemoeilijkt. In een interview met het Advocatenblad in 2022 noemde voorzitter van Foro Penal, Alfredo Romero, de rechterlijke macht in Venezuela een “facade”. In datzelfde interview vertelde hij “Ik ben aangevallen op straat, met een geweer op me gericht en ik word continu gevolgd. Het is een schande, maar je went eraan, we zien het als deel van ons werk.”
In een rapport van 28 juni 2024 stelde de VN High Commissioner for Human Rights al dat het recht op een eerlijk proces veelvuldig wordt geschonden in Venezuela. Binnen een onderzoeksperiode van één jaar documenteerde hij 23 zaken waarbij cliënten geen of onvoldoende juridische bijstand hadden en 27 zaken waarbij advocaten obstakels ondervonden bij toegang tot dossiers. Bovendien zijn de omstandigheden in detentiecentra precair. Er is sprake van overbevolking waardoor voedsel- en watertekorten zijn ontstaan. Daardoor zijn gevangenen vaak afhankelijk van familieleden voor voedsel en water om te overleven.
Lawyers for Lawyers heeft de VN meerdere keren opgeroepen tot het monitoren van de situatie van advocaten, en blijft de autoriteiten van Venezuela oproepen tot het beter beschermen van de rechten van advocaten.