Job van Hooijdonk: ‘In plaats van onderhandelen over clausules in contracten plant ik nu bomen’

Job van Hooijdonk neemt deel aan de rubriek ‘Leven na de advocatuur’ omdat hij, na drieënhalf jaar te hebben gewerkt bij de Amsterdamse vestiging van Clifford Chance, samen met Bernard de Wit onder de naam Regreener een bedrijf heeft opgericht voor CO2-compensatie.

Tekst: Maureen Hovens

Job stopte als advocaat om bij te dragen aan een groenere wereld. (foto: Elien Olland)

Job heeft ondernemingsrecht gestudeerd in Leiden, waar hij in een studentenhuis woonde waar duurzaamheid geen thema was. Naar eigen zeggen was destijds ‘drie braadworsten in plaats van één’ eerder de norm dan de uitzondering. Niet zo duurzaam en eigenlijk ook niet meer zo van deze tijd. Inmiddels is een groot deel van zijn toenmalige huisgenoten bezig met de strijd tegen klimaatverandering en heeft ook Job hier nu zijn werk en missie van gemaakt. Hoe is het gekomen dat hij het roer zo radicaal omgooide, en van de advocatuur overstapte naar het ondernemerschap om zich in te zetten voor een duurzamere samenleving?

Job: “Tijdens een business course bespeurde ik een duidelijke klik met Clifford Chance. Ik heb daarom met succes gesolliciteerd en ben drieënhalf jaar werkzaam geweest op de M&A-praktijk en de sectie Banking & Finance. Ik vond het heel leuk werk, maar miste toch een hoger doel. Na een paar jaar merkte ik dat ik niet tot mijn pensioen werkzaam wilde blijven in de advocatuur.”

Job heeft inmiddels zijn studentenjaren en -gewoonten achter zich gelaten, eet nu vegetarisch en heeft zich gestort op CO2-compensatie. “Het viel me op dat CO2-compensatie vooral is weggelegd voor wat ik maar even simpel ‘de grote jongens van het bedrijfsleven’ noem. Dat zijn de grote multinationals die zelf vaak vervuilen, maar over voldoende bronnen beschikken om dat te compenseren. Wat ontbrak is een mogelijkheid voor individuen en kleine bedrijven, zoals de lokale bakker om de hoek of ook advocatenkantoren, om een steentje bij te dragen en de eigen carbon footprint te compenseren. Als we klimaatverandering echt willen tegengaan is het belangrijk dat naast multinationals ook consumenten en kleinere bedrijven de mogelijkheid krijgen om mee te helpen. Dat is echter lastig als CO2-compensatie niet schaalbaar is. Daar willen wij in voorzien. Met onze onderneming willen we CO2-compensatie makkelijk en betaalbaar maken. Ik zie een gat in de markt, dat ook nog eens aansluit bij mijn ambitie om de wereld groener en klimaatvriendelijker te maken. Daarom besloot ik om de sprong in het diepe te wagen. Op 1 mei van dit jaar hebben we Regreener gelanceerd.”

In de huidige tijdsgeest is het volgens Job bijna ondenkbaar dat een bedrijf niets doet aan duurzaamheid. “Ook cliënten van advocatenkantoren zijn tijdens een pitch geïnteresseerd of een kantoor wel een groene strategie heeft, en zo ja, wat die dan is”, zo zegt hij.

‘Ook advocatenkantoren moeten tegenwoordig een groene strategie hebben’

Met Regreener wil Job het ook voor kleinere bedrijven die niet willen achterblijven makkelijker maken om bij te dragen aan het gevecht tegen klimaatverandering. “We doen dat momenteel op drie manieren: het planten van bomen, het beschermen van regenwouden en het steunen van gecertificeerde groene projecten. Deze projecten zijn gecertificeerd via Gold Standard of Verra VCS, waarbij de behaalde CO2-besparing met het project wordt geverifieerd door middel van certificaten. Deze projecten zien bijvoorbeeld toe op het aanleggen van een windmolenpark of een zonneveld”, legt Job uit.

Job moet lachen als hij terugdenkt aan zijn tijd als advocaat: “Vroeger onderhandelde ik over punten en komma’s in contracten, nu plant ik bomen.” Toch komen de kennis en ervaring met het bedrijfsleven, die hij tijdens zijn tijd als advocaat heeft opgedaan, hem nu goed van pas bij het onderhandelen en uitwerken van contracten.

“Bedrijven kunnen via Regreener namens hun werknemersbestand investeren in een groenere samenleving door te bepalen hoe groot de footprint van een werknemer is en zo per werknemer de CO2 uitstoot compenseren”, aldus Job. “Op de site van Regreener kunnen werkgevers hun werknemers indelen in drie categorieën. Deze categorieën hebben we bepaald aan de hand van de gemiddelde CO2-footprint en gebaseerd op rapporten van de Wereldbank. Daar hebben we tien procent bij opgeteld om de werknemers niet slechts CO2-neutraal, maar ook ‘klimaatpositief’ te maken. Alternatieve vormen zijn ook mogelijk, zoals het doen van een eenmalige bijdrage, of compensatie op basis van het businessmodel.”

“Regreener probeert zo transparant mogelijk te zijn waar deze bedragen uiteindelijk heengaan,” aldus Job. “Op onze website kun je zien dat 75 procent van het geld dat we ontvangen van bedrijven en individuen ook daadwerkelijk wordt geïnvesteerd in projecten en welke resultaten we hiermee behalen. De overige 25 procent zijn nodig voor onze bedrijfsvoering. Ook hierover zijn we transparant en wordt uitleg gegeven op onze website.”

 

Meer info:

Wil je zelf weten hoe het er met jouw eigen carbon footprint voorstaat en wil je bijdragen aan een betere wereld? Op de website van Regreener (www.regreener.eu) vind je meer informatie.