Sinds mei 2021 is de Amsterdamse vestiging van het van oorsprong Amerikaanse kantoor Scott + Scott gevestigd in het historische Deli-gebouw aan de Herengracht 286. Een bewuste keuze, zegt het kantoor. Het ABB bracht een bezoek aan het kantoor en dook in de boeiende geschiedenis van dit prachtige gebouw en zijn bewoners. Heden en verleden komen hier op bijzondere wijze samen.
Tekst: Jeroen Wendelgelst
Het pand werd in 1921 gebouwd in opdracht van de Deli Batavia Tabak Maatschappij naar een ontwerp van de destijds zeer bekende architect Adolf Daniël Nicolaas van Gendt. En hij had een neus voor tabak: al in 1915 ontwierp hij het fraaie gebouw De Rijnstroom voor de bekende tabakshandel Hajenius aan het Rokin.
Ontwerp en stijl
Het Deli-gebouw is ontworpen rondom een betonnen skelet. De opzet is classicistisch en geïnspireerd door de toen opkomende Amsterdamse School. Dit komt onder meer tot uitdrukking in het decoratieve metselwerk aan de gevels. Het pand heeft prachtige glas-in-lood ramen en verwijzingen naar het toenmalige Nederlands-Indië waar de Deli Maatschappij actief was – vooral in het sultanaat Deli op Sumatra. Voor de bouw van het nieuwe kantoorpand moesten maar liefst drie grachtenhuizen worden gesloopt. Het fronton, de gevelbekroning, van één van deze gesloopte huizen is nu nog te bewonderen op het dak van de vergaderruimte in het tuinhuis in de achtertuin.
De komst van Scott + Scott
Begin jaren ‘60 verlaat de Deli Maatschappij het gebouw nadat de Indonesische bezittingen door de Indonesische overheid waren genationaliseerd. Het bedrijf richtte zich daarna op de houthandel en staat nu bekend met onder meer de merknamen Bruynzeel en Lundia. Het pand aan de Herengracht was vervolgens van 1965 tot 2015 in gebruik bij de Universiteit van Amsterdam. Sinds 2016 zijn er verschillende bedrijven gevestigd. In mei 2021 betrekt Scott + Scott de hele tweede etage. Dit van origine Amerikaanse litigationkantoor treedt vooral op voor eisende partijen in omvangrijke schadevergoedingsprocedures op het gebied van onder meer het mededingingsrecht, financieel recht, corporate governance en consumentenrecht – onder meer tegen TikTok en Apple. Scott + Scott had al een vestiging in Londen en vestigde zich in mei 2019 in een ander pand aan de Herengracht Amsterdam. Op dit moment werken er wereldwijd ongeveer 100 advocaten bij het kantoor.
Bewuste keuze
“Ons eerste pand werd te klein. Wij hebben toen de tijd genomen om een nieuw onderscheidend pand te vinden waarin het prettig werken is”, vertelt Carlijn van Rest, die bij de Amsterdamse vestiging verantwoordelijk is voor de verhuizing en inrichting. “Het Deli-gebouw sprong er voor ons echt uit. Het pand is goed bereikbaar, want vrijwel iedereen hier komt op de fiets of met de trein. In de directe omgeving zijn veel bezienswaardigheden, winkels en uitgaansmogelijkheden. Veel van onze mensen hebben hiervoor op de Zuidas gewerkt en dan is dit zeker een aangename afwisseling. Ook voor buitenlandse relaties die ons kantoor bezoeken, is het Deli-gebouw een goed vertrekpunt om de binnenstad te verkennen. En als bonus bevindt zich in het souterrain een fitnessruimte die wij veel gebruiken.” Scott + Scott had de mogelijkheid om de voorzijde van de tweede etage helemaal naar haar eigen smaak in te richten. Carlijn: “Dit was nog een open, casco ruimte. Wij hebben toen een eigen ontwerp gemaakt samen met Ditt. Officemakers. Een glazen scheidingswand deelt de etage op in een receptie- en ontvangstruimte en werkkamers met uitzicht op de binnenplaats met een gemeenschappelijke tuin, en een grote vergaderzaal en werkkamers met uitzicht op de gracht. In het ontwerp wilden wij verwijzingen naar het tabaksverleden van het gebouw laten terugkomen: zo zijn aan de receptiebalie motieven van tabaksplanten aangebracht en verwijst het donkergroene tapijt in de vergaderzaal naar tabak.”
De Amsterdamse vestiging van Scott + Scott groeit sterk. “In mei 2019 zijn we begonnen met twee medewerkers. Inmiddels zijn we met 13 en wij verwachten nog verder te groeien.” De keuze van Scott + Scott voor het Deli-gebouw pakt tot dusver dus succesvol uit.